De winterdip en vitamine D

tips tegen de winterdip
vermoeid tijdens de winterdip

Heb jij ook een periode in de winter wanneer het kouder is en de dagen korter zijn je somberder bent dan in het voorjaar en de zomer? dan ben je niet de enige die dit ervaart.

Wanneer je het type mens bent die gevoeliger is voor een winterdip is het niet ongewoon om je zo te voelen.
Door een gebrek aan lichtsterkte van het zonlicht doordat de dagen in de winter korter zijn dan in het voorjaar en de winter.

Het dragen van dikke winterkleding, teveel binnen zitten, wordt hierdoor te weinig vitamine D aangemaakt onder invloed van zonlicht in het lichaam. Wanneer je gevoelig bent voor de winterdip kun je somber en depressief worden hierdoor kun je:

  • vermoeid zijn
  • somber en bedroefd voelen
  • moeilijker concentreren of gemotiveerd zijn
  • moeite met slapen of uit bed komen

Je voelt alsof je energie langzaamaan opgeslurpt is en door het het teveel eten aan suikerrijke producten tijdens de feestdagen wordt dit versterkt.
Je humeur is naar het nulpunt gezakt en de vrolijkheid is ver te zoeken, je bent eerder geneigd om je verdrietig en somber te voelen.

Voor de één is het gemakkelijk om met stemmingswisselings om te gaan wanneer je in verdrietige mood verkeert in de herfst en wintertijd. Voor de ander kan deze gevoelsstemming veranderen in een depressie.

Zonlicht is belangrijk om vitamine D aan te maken

Door het gebrek aan lichtsterkte van de zon en mensen teveel binnen zitten je vanuit huis werkt geen pauzes doorbrengt in de buitenlucht kan dit van invloed hebben op je stemming.

Door vaker buiten te lopen of te bewegen kan de huid door invloed van het zonlicht op de huid vitamine D aanmaken wat belangrijk is om niet in een winterdip te belanden.
Ook buitenactiviteiten zijn belangrijk tegen de winterdip.

zonlicht in de winter
zonlicht in de winter is belangrijk

Door dagelijks aan beweging te doen in de buitenlucht verbeterd dit de stemming en werkt ten positieve tegen de winterdip. Onder invloed van de lichtsterkte van het zonlicht en de dosis frisse buitenlucht wat ten positieve is voor je immuunsysteem en je maakt vitamine D aan.
Wanneer je wilt weten of je een te laag vitamine D gehalte hebt in je bloed kun je dit laat checken door je huisarts of je gehalte aan vitamine d te laag is.

Je kunt je winterdip humeur een boost geven door gezond te eten

Eten tijdens de feestdagen is lekker en het liefst neem je extra zoetigheid, toch door in deze maand een teveel te eten aan suikerrijke producten die je in januari vaak nog extra tot je neemt. Kun je eerder somber en verdrietiger worden. Suiker is een lekker goedje om te eten maar het kan bijdragen dat je in een winterdip terecht komt.

voorkom te veel eten aan suiker

Let op wat je eet, door een teveel aan eten van slechte voeding als suikerrijke producten kan dit van invloed zijn op je humeur. Het is begrijpelijk dat je na een dag hard werken, druk bezig zijn, overvolle agenda, druk gezinsleven en het aanhoren of lezen van slecht nieuws of een teveel aan nare appies.

Je eerder geneigd ben om een zak snoep open te trekken, een pak overheerlijke suikerrijke koeken of die giga chocolade reep op te eten. Want verdriet, somberheid of boosheid wil je weg eten.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken door het eten van teveel suikerrijke producten dat je in een winterdip terecht kun komen.

Wanneer je het type mens bent die gevoelig is voor een winterdip en het heerlijk vindt om zoetigheid te eten doe je er goed aan om bewust om te gaan met je voeding en deze producten te minderen. Probeer gezonde producten te eten die van nature geen toegevoegde suikers bevatten en let op wat je eet aan producten waar suikers aan toegevoegd zijn.
Probeer gezond te eten met voldoende groenten en fruit en de basis voedingsstoffen die geadviseerd worden die bijdragen tot een gezonder voedingspatroon.

In vette vis, visolie en voedingsmiddelen als vlees, vis, eieren, melk, yoghurt, margarine, halvarine en bak en braadproducten zit vitamine D in vooral in vette vis.
Het zijn voedingsmiddelen die bijdragen om je stemming in evenwicht te brengen.
Volgens wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met een laag vitamine D gehalte gevoeliger zijn voor een depressie.

Wandelen en sporten goed tegen de winterdip

Volgens wetenschappelijk onderzoek is wandelen in een groene omgeving gezond voor een positieve mindset. Het ontspant het brein, negatieve gedachten worden verzet het humeur wordt ten positieve verbetert.
Wandelen, hardlopen en fietsen in de natuur geeft positiviteit voor het mentale en fysieke welzijn. Vervelende gevoelens als stress, gejaagdheid en somberheid zullen vermindert worden, het versterkt de botten en spieren en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed.

Een wandeling tijdens de pauze, in de ochtend-, of avonduren is ontspannend en leuk om te doen. Wil je een mooie wandelroute? natuurmonumenten heeft een wandelboekje samengesteld met de mooiste wandelroute’s, geselecteerd door de boswachters van natuurmonumenten.
Je kunt kiezen uit vijf regio’s in de buurt wanneer je niet te ver wilt reizen voor een mooie wandeling. Je kunt ook kiezen voor een andere regio om er een leuk dagje uit van te maken.

wandelen in de natuur - av24
wandelen in de natuur is gezond


Plaats een reactie