Herbergen van toen en nu

Herbergen zijn sinds oudsher bekend onder reizigers. De bekendste waren de koetsiers herbergen die vroeger bezocht werden door de doorreizende per paard. De reiskoets in de tijdsperiode van 1870 – 1915 was in de geschiedenis een belangrijke vorm van kleinschalig personenvervoer. Ook werden herbergen bezocht door paardenruiters reizende per sjees en te voet.

Koetsiers herbergen ideaal voor de reizende

Na een lange reis te paard of in een reiskoets wilde men graag uitrusten na de lange zit. De herberg werd niet alleen als stopplaats gebruikt. Ook als uitrustpunt een maaltijd te gebruiken of om te overnachten. Paarden konden tegen betaling omgewisseld worden voor een vers paard.

Het paard kon ook uitrusten in een overdekte stal waar het van vers voer en water werd voorzien door de stalknecht. Reisde men per reiskoets kon de reiziger uitrusten in de uitrustkamer. Voor een traditionele maaltijd en een drankje. Indien nodig kon de reiziger een kamer boeken voor een overnachting om de volgende dag de reis te kunnen vervolgen.

Voor de welgestelde dames en heren was het van belang dat de herberg goed aangeschreven stond. In vroeger tijden ontbrak het hier weleens aan de ene herberg was nu eenmaal de andere niet. In een slecht aangeschreven herberg kon men ruig volk of zelfs struikrovers verwachten. Een goede herbergier bekend met dit volk heeft menig slecht volk toentertijd zijn herberg uitgesmeten.

Tegenwoordig staan herbergen goed aangechreven een slechte herberg zul je waarschijnlijk niet aantreffen. Alhoewel een hedendaagse rating gebaseerd op reviews handig is voor je keuze. Gelet op onbetrouwbare ratings geschreven door een net zo onbetrouwbare reviewer. Die er waarschijnlijk de lol ervan inziet om een slechte rating te plaatsen over de accommodatie.

Heerlijke maaltijden en bijzonder overnachten in de herberg van nu

Heerlijke maaltijd in de Ambleside Inn ter illustratie.

Een ander verschil met vroeger tijden is dat de bar vaak gekoppeld is aan het restaurant waar gasten kunnen genieten van een heerlijke traditionele maaltijd. De voordelen van het overnachten in een herberg is dat het goedkoper is dan in een hotel. Daarentegen is een herberg minder luxueus doordat bepaalde luxe toevoegingen die je in hotels aantreft ontbreken.

De herberg is vandaag de dag nog steeds populair onder reizigers en vakantiegangers.
Vaak zijn ze goed gelegen door de ideale ligging en gemakkelijk te bereiken zijn. Sommige herbergen zijn geïnspireerd op de ouderwetse sfeer van toen met het comfort van nu.